2013-09-04 16:32Bloggpost

Hjälpsamma politiker

null

"Folkpartiet vill ha en tredje pappamånad", publicerades som en nyhet några dagar sedan. Visst känner man som förälder att man borde bli glad och kanske aningen tacksam?  Folkpartiet har beslutat att ge oss föräldrar någonting. Och denna gång är det pappas julafton. Bortglömda, förvirrade pappa som känner sig vilsen och drunknar i hungriga skrik. Pappa  som brottas med bekräftelsen att han betyder någonting för sitt barn när bebisen verkar vilja ha endast en sak - tuttar med mjölk i. Men nu kommer alltså folkpartiet med denna efterlängtade bekräftelse i form av en present - en extra pappamånad.

Folkpartiet är ju absolut inte ensamma att vilja ge sådana frikostiga presenter till folket. Socialdemokraterna vill tredela föräldraförsäkringen. Längre ut på vänsterkanten förespråkas det 50:50. Ledarskribenten PM Nilsson talar så varmt om kvotering att pennan droppar av modersomsorg. En omsorg som kräver att staten sätter sig vid köksbordet. "Men det finns många beslut vid köksbordet som staten till slut inte tolererat och därför ändrat i sina försäkringar." Man borde som mamma skämmas lika mycket över att vilja sno pappadagar som att vara måndagssjuk eller ut och jaga en vecka, finansierad av sjukskrivning.

Studier har för länge sedan konstaterat att problemet ligger i att mammor fortfarande envisas att vara hemma med sina barn.  De vill inte dela föräldradagarna. De vill inte arbeta heltid när barnen är små. De envisas med att ge hjälpsamma politiker grå hår och sömnlösa nätter. 

Det är dags att Sveriges föräldrar tar ansvar för att skapa det samhället som politiker vill ha. Det är skamlöst att enbart tänka på sig själva och barnet när det finns en arbetslinje att följa. För inte att tala om vikten att upprätthålla Sveriges internationella rykte som jämställdhetens Mekka.

Jag ser därför  fram emot nästa present från hjälpsamma politiker. Ett förslag är att upphäva privatiseringen av lön och hushållsbudgetar. Då skulle politiker kunna fördela bonusar utifrån hur bra man fördelat hushållsarbetet i form av t ex matkuponger. Hjälper man ungarna med läxorna lika mycket kan det vanka bokkuponger eller till och med en biobiljett för två.  Med en extra bonus om filmen inte innehåller traditionella könsrollemönster.

Det handlar trots allt om att hjälpa medborgarna att välja det liv politiker vill de skall ha.


Om Haro - Hemmaföräldrars Riksorganisation

Haro arbetar för att värdesätta och säkra föräldrarnas ansvar för sina barn och öka respekten för familjers val av barnomsorg, inklusive den egna familjens omsorg. Både jämställdhet och barnens trygghet stärks om föräldrarna får lov att fullt ut ansvara för vilken omsorg barnen behöver. Haro är en ideell demokratisk organisation som arbetar opinionsbildande både nationellt och internationellt.


Kontaktpersoner

Madeleine Wallin
Styrelseledamot (internationella relationer)
Madeleine Wallin
Ingvild Segersam
Presskontakt
Ingvild Segersam