2020-01-27 05:45Bloggpost

Mitt val - Jessica Wahlström

Att bli förälder har i mångt och mycket varit en livsomvandlande resa. Våra älskade tvillingpojkar är nu fyra år gamla och min man och jag har förändrat en hel del i våra liv under tiden. Från att för min del ha tagit en akademisk examina och stortrivas med yrkesvalet, till att nu, sedan drygt ett år tillbaka ha valt den fantastiska möjligheten att få vara hemmamamma på heltid. 

Vägval i livet. Ibland kan de kännas självklara, men andra gånger kan det kännas oklart var man befinner sig. Ett trevande för att se alternativen. 

Min tanke var alltid att arbeta på för fullt och sedan arbeta deltid efter att jag blivit mamma. Att vi som föräldrar med hjälp runtomkring skulle kunna dela på ansvaret och livspusslet. Efter månader av knåpande med olika lösningar; delad föräldraledighet, förkortad arbetstid, mormors-dagar och dagmamma hos en nära vän stod det tillslut klart; min närvaro hos barnen saknades.
Livet är inte alltid som vi föreställer oss och vi befann oss i ett vägskäl; antingen köra på som ingenting och förlora innehållet för allt vi gjorde eller förändra och satsa än mer på familjen och framförallt barnen. 

Jag var ofta på plats hemma innan också, då jag hade förmånen av ett flexibelt arbete och gärna förlade jobbtid under kvällar och sovtid för barnen, men såg ändå att hemsysslor och annat ofta stod i vägen för mig att vara närvarande. Mina tankar var många gånger någon annanstans än hos barnen.
Vi bestämde oss för en radikal livsförändring; nämligen att jag skulle säga upp mig från en fast heltidstjänst för att vara hemmamamma på obestämd framtid. Det medförde också att vi sedan tog flera nya steg, bland annat att min man sökte och fick en ny anställning i en ny stad med flytt för hela familjen som följd. Så kort och gott har en hel del förändrats runt oss men vi känner oss mer på plats i livet än förut. Nu finns chans för oss att vara mer närvarande för våra barn! Att vara där och lägga grunden i våra barn och att få möjlighet att ge av oss själva.

Numera är hemmet en plats för något mer än dagliga rutiner som måste fungera - det är en utvecklande växtplats. För oss alla. Vi har också strävat efter att som familj ha en återkommande ledig dag i veckan tillsammans. Så sedan ett halvår tillbaka så har även min man gått ner 25% i arbetstid. Han jobbar skift som underhållstekniker men har fått beviljad föräldraledighet över helgerna. Helt fantastiskt! Vi satsar alltså på att leva på en lite förminskad heltidslön utan några föräldradagar kvar från Försäkringskassan.

Hemmalivet är stundtals utmanande men oftast underbart härligt och givande. Att ge tid till varandra känns som den största gåva vi kan ge. Som Benjamin Franklin uttryckte det: “Om du älskar livet så kasta inte bort tiden, för livet är gjort av tid”.Tänk att tiden har vi alla människor lika av, 24 timmar varje enskilt dygn.
Vi har också kunnat se att barnen utvecklas mycket bättre efter detta vägval. De har så att säga mjuknat och behöver inte längre klara livet själva. Att sitta i knä, vara nära och hålla handen har nu blivit en självklarhet i stället för ständiga försök till oberoende. Nu finns tillgivenheten och förtroendet. I stället för slitiga bråk finns nu skrattet och glädjen inte långt borta. Allt är inte perfekt men så mycket bättre. Nu kan vi glädjas både över och tillsammans med barnen, ha tid och njuta av de goda stunderna familjelivet har att erbjuda och få känna stolthet som familj. DET ÄR VÄRT ALLT!Om Haro - Hemmaföräldrars Riksorganisation

Haro är en partipolitiskt och religiöst obunden organisation som arbetar för föräldrars och barns rätt i samhället. Haro värnar för jämställdhet mellan kvinnor och män samt föräldrars rätt till fritt val av barnomsorg på likvärdiga ekonomiska, sociala och kulturella villkor. Haro vill vara föräldrars röst och stöd. För barnens bästa.


Kontaktpersoner

Madeleine Wallin
Styrelseledamot (internationella relationer)
Madeleine Wallin
Ingvild Segersam
Presskontakt
Ingvild Segersam