2020-02-17 05:25Bloggpost

Stressiga morgnar?

"Connect before you direct" kanske du har hört någonstans? Framförallt om du har gått någon av Gordon Neufelds kurser. Detta är ett av mina absoluta favorittips till oss föräldrar (även om det känns lite orättvist att kalla det tips då det bygger på åratal av både praktisk erfarenhet och djup teoretisk kunskap om människans natur). Tipset är alltså att hämta in och skapa kontakt och värme med våra barn innan vi ger direktiv. 

Nyckeln, säger Dr. Neufeld, är att få ögonen, leendet och den där lilla nickningen innan man ber barnet göra något. Man kan liksom känna när det händer, när den där kontakten skapas. Behovet av att tjata för att barnet ska följa och göra som man säger minskar och försvinner ibland helt och hållet. Det tog ett tag för mig att förstå kraften i det här, för det låter ju nästan löjligt enkelt. 

Allt eftersom jag lärde mig om detta har våra morgnar transformerats från tjat, gnäll och stress, till en mysig stund att bygga relationer. (Förutom de morgnar jag tänker... bara en liiiten stund till i sängen och klockan hinner bli för mycket. Då får man bli lite kreativ och istället använda sig av "värme-on-the-go" så gott man kan. Bus, lek och tävlingar fungerar bra med små barn när man har bråttom.)

Föreställ er en morgon där vi direkt efter väckning börjar kommendera: "Sätt på dig kläderna, vi har bråttom! Packa din väska nu! Snälla sluta bygga torn med gurkorna, ät upp mackan nu! Skolan/förskolan börjar snart! (Ja, jag har gjort precis så här många mornar. Tjatet tenderar då att eskalera både i frekvens och intensitet när klockan närmar sig 8 varvid man väl i bilen undrar varför "man alltid måste tjata för att komma iväg?!"). Föreställ er sedan en morgon då vi först hämtar in våra barn med ett leende och en stunds värme för att återknyta relationen efter natten, innan vi ber barnet börja förbereda sig för dagen. Att återknyta och hämta in gäller inte bara morgonen utan görs med fördel många gånger under dagen för att bibehålla värmen och relationen med barnet. 

Det kommer att se olika ut i varje familj och framförallt med varje barn, man får testa sig fram. Hemma hos oss där det finns en liten 7-åring, börjar vi dagen med några sidor i en spännande eller rolig bok tillsammans där vi kan mötas i både skratt och gemensamma frågor. Det behöver inte ta mer än 5-10 minuter. Det gör det lätt att knyta an igen och att skapa den där värmen vi vill åt.

Vad är ditt sätt att hämta in? 

Några avslutande ord från Dr. Gordon Neufeld:
Once we understand that the child's relationship to the parent is the most important factor in empowering us, it is the secret of our power, our natural power to do our job. Then it only makes sense(…) that we would put energy into, investment into, preserving these ties, preserving this relationship, restoring this relationship, being careful with it, treating it with respect, being stewards of it, being guardians of it. 

 Om Haro - Hemmaföräldrars Riksorganisation

Haro är en partipolitiskt och religiöst obunden organisation som arbetar för föräldrars och barns rätt i samhället. Haro värnar för jämställdhet mellan kvinnor och män samt föräldrars rätt till fritt val av barnomsorg på likvärdiga ekonomiska, sociala och kulturella villkor. Haro vill vara föräldrars röst och stöd. För barnens bästa.


Kontaktpersoner

Madeleine Wallin
Styrelseledamot (internationella relationer)
Madeleine Wallin
Ingvild Segersam
Presskontakt
Ingvild Segersam