2020-03-31 05:00Pressmeddelande

I en tid då vi alla är hemmaföräldrar

Vad har Haros stämmouttalande, corona och en flicka med citroner gemensamt? Läs hela uttalandet, så får du se!Vad har Haros stämmouttalande, corona och en flicka med citroner gemensamt? Läs hela uttalandet, så får du se!

Lördagen den 28 mars samlades Riksorganisationen Haro till stämma. Trots den ovana situationen med en nätbaserad stämma, antogs i sedvanlig ordning ett stämmouttalande:

I Haro har hemmaföräldrar (och deras sympatisörer) samlats i snart 40 år. Sammanlagt har våra medlemmar mängder av erfarenheter av att vara hemma med barn, både små och stora. Trots ekonomiska utmaningar har många av oss valt att prioritera mer tid med familjen eftersom vi märker vinsterna av det, bland annat i form av minskad stress och starkare relationer. 

I denna tid när många fler tvingas tillbringa mer tid hemma med sina barn vill vi uppmuntra alla nytillkomna hemmaföräldrar, såväl ofrivilliga som de som sedan länge önskat att kunna tillbringa mer tid hemma med sina barn. Vi beklagar att det sker under dessa omständigheter. Men trots omständigheterna kan det ses som en gåva - tid med dina barn. Att tillbringa mycket tid hemma kan kännas ovant och tvivel på om man räcker till för att ge sina barn nödvändig stimulans blir en konstant följeslagare. Precis som med ett nytt jobb tar det också tid att vänja sig vid att vara hemmaförälder, men allt eftersom blir man bättre på att organisera sin tid och att lära känna sina barn och deras behov. Det ger också en oanad möjlighet att lära känna sig själv bättre och att reflektera över prioriteringar och värderingar.

“Vad gör du hemma hela dagarna?” är det många som genom åren har frågat hemmaföräldrar. Nu står vi inför en situation som kanske en gång för alla kan ge fler svaret på den frågan.

Vi hoppas att en av ljusglimtarna i denna osäkra och, för många, otrygga period, ska vara, dels att vi på samhällsnivå ska kunna se det värde som föräldrar tillför sina barn, dels att fler föräldrar på individnivå ska inse sitt värde för barnens välmående och utveckling. 

Precis som det något klichéartade citatet som uppmanar oss att göra lemonad när livet ger oss citroner, vill vi uppmana alla att ta vara på tiden ni får tillsammans, låt den stärka era relationer för lång tid framöver.Om Haro - Hemmaföräldrars Riksorganisation

Haro är en partipolitiskt och religiöst obunden organisation som arbetar för föräldrars och barns rätt i samhället. Haro värnar för jämställdhet mellan kvinnor och män samt föräldrars rätt till fritt val av barnomsorg på likvärdiga ekonomiska, sociala och kulturella villkor. Haro vill vara föräldrars röst och stöd. För barnens bästa.


Kontaktpersoner

Ingvild Segersam
Presskontakt
Ingvild Segersam