2012-05-09 06:00Pressmeddelande

Jesper Juul får Haros guldmedalj

null

Haros guldmedalj 2012 tilldelas den danske familjeterapeuten och författaren Jesper Juul. Guldmedaljen delas ut till personer som, enligt Haros sätt att se, på ett utmärkt sätt väckt debatt kring barns och föräldrars intressen, och verkat för och värnat om deras bästa. Utmärkelsen har delats ut varje år sedan 1988; tidigare guldmedaljörer finns på Haros hemsida.

 Motiveringen till Jesper Juuls guldmedalj lyder:

Genom sina böcker och sin undervisning lyfter Jesper fram familjens betydelse för barnens utveckling, och behovet av tid tillsammans. Han ger verktyg till familjer och föräldrar att bygga starka relationer och lösa de utmaningar man möter när man lever i en familj, och han fördjupar förståelsen av hur relationer fungerar.

När många andra talar tyst om problemen av hänsyn till andra samhällsintressen, tar Jesper orädd ställning för barnen och deras behov. Utifrån sin kunskap och sina erfarenheter vågar han tala om de negativa konsekvenserna av dagens familjepolitiska system, där många barn far illa av stress och överstimulans i stora barngrupper.

 Citat av Jesper Juul

”Det finns bara en ambition som är viktig för föräldrarna, och det är att lära känna sitt eget barn så bra som möjligt. Det viktigaste är att tillbringa tid tillsammans. Det är samspelet och kommunikationen i familjen som lägger grunden till vilka vi blir som människor.”

”Om man som förälder känner sig pressad bör man se sig i spegeln och säga: ’Detta är mitt barn, inte samhällets.’ Experter och politiker hittar alltid på saker som är mer eller mindre intelligenta och mer eller mindre sanna, antingen de vill förebygga, uppfostra eller något annat. Det finns ingen anledning att lita på det.”

 Ur boken ”Ge plats för familjen”

Nordiska barn mellan 1 och 15 år spenderar idag ca 25.000 timmar i tvångspedagogiska institutioner. De ska vara i förskolan och de ska vara i skolan. De kan inte välja vilka barn och vuxna de ska leka med, eller när eller hur länge de ska vara tillsammans. Föräldrar vill ha det, politikerna vill ha det, väljarna vill ha det, och därmed BASTA! Det preliminära resultatet är en stor majoritet barn i alla åldrar som är i otakt med sig själva och inte klarar att reda ut det. De är stressade, trötta och kraftigt överstimulerade.”

 Ur den norska tidningen Dagbladet Magasinet, 21 oktober 2011. (Hela artikeln finns publicerad på svenska med författarens tillstånd.)

Om stora barngrupper i förskolan:

”Man spelar poker med barns inte bara psykiska, utan också fysiska och psykosomatiska hälsa. Det är mycket, mycket stress, oavsett om vi pratar om hur många vuxna det finns, alldeles för mycket externa stimuli som gör att barn blir oroliga och stressade. … När barn börjar bete sig så här, som de gör när de är under stress, så blir de syndabockar … Det är detsamma som händer om de börjar bete sig aggressivt och annat som de gör i förskolan. Då börjar man diagnostisera dem och så har vi en ond cirkel där det inte alls är roligt att vara barn, inte heller att vara förälder.

Jag skulle väldigt gärna vilja att samma politiker stannade kvar i fyra till tolv år, och kunde vända sig till barnen när de har psykosomatiska problem och så vidare, och säga: ’Förlåt, det är vi som bär skulden, det är inte dig det är fel på.’”

 Intervju på Rapport, 30 mars, 2011

                                                                                 

Haro är Sveriges ledande kvinnoorganisation med ett kritiskt perspektiv på svensk familjepolitik med dess brist på valfrihet.


Om Haro - Hemmaföräldrars Riksorganisation

Haro arbetar för att värdesätta och säkra föräldrarnas ansvar för sina barn och öka respekten för familjers val av barnomsorg, inklusive den egna familjens omsorg. Både jämställdhet och barnens trygghet stärks om föräldrarna får lov att fullt ut ansvara för vilken omsorg barnen behöver. Haro är en ideell demokratisk organisation som arbetar opinionsbildande både nationellt och internationellt.


Kontaktpersoner

Madeleine Wallin
Styrelseledamot (internationella relationer)
Madeleine Wallin
Ingvild Segersam
Presskontakt
Ingvild Segersam