Haros guldmedalj har delats ut årligen sedan 1988. I år tilldelas guldmedaljen psykologen och författaren Malin Bergström.
Motivering:
Vare sig det gäller uttalanden i tidningar, TV eller den egna podcasten lyckas psykologen Malin Bergström gång på gång förmedla positivitet och tro på både barn och föräldrar. Med gedigen kunskap kombinerad med ödmjukhet och nyfikenhet berör och nyanserar hon diskussionen om jämställdhet, föräldraskap och vad både barn och föräldrar behöver – alltid med barnets trygghet i centrum.
Malin Bergström är en både viktig och varm röst som talar om vikten av att känna in, lyssna till och ge utrymme åt barnens alla känslor. Hon lyckas med konststycket att förmedla generell kunskap som är alla till hjälp, samtidigt som hon ger uttryck för stor respekt för det enskilda och unika barnet.
Särskilt minns vi när hon stod upp för den oroliga mamman som skrev till DN och undrade om hon verkligen kunde tacka nej till förskoleplatsen och istället ha sin dotter hemma.
Citat i urval:
“Nej, jag ser ingen som helst grund för oro kring din dotters utveckling för att hon inte börjar förskola tidigt. Att lyfta blicken och titta utanför vårt lands gränser räcker för att konstatera att barn frodas under en mängd olika förutsättningar. [...] Själv är jag övertygad om att små barn är precis lika olika som vuxna. För vissa är den underbar och för andra jobbigt. Så kära rättänkande mamma, jag föreslår att du ser dig själv som en självständig och tänkande människa, begraver anpassningskraven och knycker på nacken. Du märker om din flicka blir understimulerad och du själv trött. Då väljer ni bara om. Till dess njuter du av henne och det lilla småsyskonet. Och jag undrar hur vi hamnade i ett så repressivt och snävt klimat att du ska behöva känna oro över att du vill göra det. " Ur Fråga psykologen i Dagens Nyheter, 9 september 2020
“Det enda sättet för ett barn att lära sig hantera jobbiga känslor är att faktiskt få uppleva dem.” “Kom ihåg: det är inte farligt att vara arg eller ledsen eller rädd (även om det såklart är obehagligt) – tvärtom är det känslor som alla barn kommer att uppleva i livet, och kommer att behöva för att leva fullständiga liv.“ Ur Barnpsykologerna förklarar tankarna bakom på lararen.se, 18 februari 2021
“Den trygghet vi ger våra barn ska ju leva vidare i dem och inte stanna bara mellan oss och dem. Det fantastiska är att det vi egentligen ger, när vi är känslomässigt lyhörda, är en trygghetspresent som landar i deras små väsen och sedan lever sitt eget liv där. Även om vi är långt borta.” Ur Vi föräldrars fråga barnpsykologen - “Hur är man känslomässigt närvarande med sitt barn”, 16 juni 2020
Till pressmeddelandet på haro.se
----------
Malin är författare till böckerna Lyhört föräldraskap, Att skiljas med barn och Att bli mamma
Haro organiserar hemmaföräldrar sedan 1981 och verkar för att sprida kunskap om barns behov, stärka föräldrar och möjliggöra barnomsorg i hemmet. Haro är en partipolitiskt och religiöst obunden organisation som arbetar för föräldrars och barns rätt i samhället. Haro värnar för jämställdhet mellan kvinnor och män samt föräldrars rätt till fritt val av barnomsorg på likvärdiga ekonomiska, sociala och kulturella villkor. Haro vill vara föräldrars röst och stöd. För barnens bästa.