2010-05-18 06:00Pressmeddelande

Marcus Birro får Haros guldmedalj

null

Vi har glädjen att meddela att Marcus Birro vid årets riksstämma antagits som årets guldmedaljör.

Med stor beundran har vi läst hans krönikor och imponerats av hans mycket direkta och rättframma sätt att skriva. Han är en av de mediapersoner som tar upp vad i nutiden ses som politiskt inkorrekt och gör detta på ett mycket klart och tydligt sätt. Hans tankar och åsikter är ett stöd till alla föräldrar i Sverige som vill ha större valfrihet att se till sina barns bästa.

Haros guldmedalj har delats ut i 17 år och listan över guldmedaljörer är gedigen. Medaljen delas ut till personer som, enligt vårt sätt att se, på ett utmärkt sätt väckt debatt kring barns och föräldrars intressen, och verkat för och värnat om deras bästa (se mer på www.haro.se under länken guldmedaljörer).

Motiveringen till Marcus Birros Guldmedalj lyder som följer:

Haro Göteborg föreslår Marcus Birro som 2010 års guldmedaljör för hans rättframma och mycket klarsynta sätt att beskriva barn och familjeliv i Sverige. Han har en förmåga att se saker och ting ur barnens perspektiv, utan att påverkas av det politiskt korrekta. Han talar även om hur barnen har blivit en accessoar och ett hinder för självförverkligande. Trots mycket mothugg har han modigt stått för det han ser och känner är rätt.

Skrivet av Marcus Birro:

”En annan sak som vi tenderar att göra med våra barn är att lämna bort dem. Helst så fort som möjligt. Samhället är dessutom ordnat så att vi uppmanas att lämna bort våra barn så vår kugge i maskineriet inte ska sluta snurra. Samhället är alltså viktigare än våra egna barn. Tycker samhället. Och skrämmande nog vi själva också.”

(källa: www.dt.se/kultur/article540180.ece?service=print)

"Tvåsamheten och familjen är en slags gerillarörelse, en motståndskamp mot den nya tidens våldsamma egoism. Jag ser kampen för ett liv tillsammans med någon annan som en kamp mot förytligandet av allting... Att leva ihop med en annan människa är den ultimata formen av antiegoism. Det måste finnas plats och tid för kärleken, för troheten, för drömmen om en familj som en urkraft. Vi är många som drömmer hårt om en familj."

(källa: http://www.expressen.se/debatt/1.1338746/ror-inte-familjen-egoister)

"Att ha barn är att bli barn. Och just därför att bli vuxen till sist. Det är fantastiskt att få känna ansvar. Hur kan någon enda människa på jorden vilja fly detta ansvar? Det är en gåta för mig. I den här papparollen bor min manlighet."

(källa: http://www.expressen.se/kronikorer/marcusbirro/1.1799774/marcus-birro-jag-har-knackt-koden)

"Det borde vara förbjudet att skilja sig innan ett barn fyller två år. Innan dess borde det vara lag på att aldrig skrika eller bråka framför barnet. Det borde finnas en lag som reglerar vår förbannade egoism, vårt kletiga, ständiga behov av att bekräfta oss själva i kärlek."

(källa: http://www.expressen.se/kronikorer/marcusbirro/1.1699689/marcus-birro-det-finns-inga-lyckliga-skilsmassor.)


Om Haro - Hemmaföräldrars Riksorganisation

Haro arbetar för att värdesätta och säkra föräldrarnas ansvar för sina barn och öka respekten för familjers val av barnomsorg, inklusive den egna familjens omsorg. Både jämställdhet och barnens trygghet stärks om föräldrarna får lov att fullt ut ansvara för vilken omsorg barnen behöver. Haro är en ideell demokratisk organisation som arbetar opinionsbildande både nationellt och internationellt.


Kontaktpersoner

Madeleine Wallin
Styrelseledamot (internationella relationer)
Madeleine Wallin
Ingvild Segersam
Presskontakt
Ingvild Segersam