2021-09-21 04:00Pressmeddelande

Haro överlämnar 2020 års guldmedalj till Sara Bäckmo, trädgårdsbloggare och hemmaförälder

Sara Bäckkmo och Madeleine Wallin Sara Bäckkmo och Madeleine Wallin

Fredagen den 17 september hade Madeleine Wallin, representant för Haros riksstyrelse, äntligen möjlighet att överlämna Haros guldmedalj för 2020 till Sara Bäckmo, trädgårdsbloggare och hemmaförälder. Madeleine och Sara träffades hemma hos familjen Bäckmo och mottagandet firades med ett litet tårtkalas tillsammans med en liten skara nära och kära. 

I motiveringen till utmärkelsen sägs bland annat att:

"Genom att dela med sig av sina livsval i sociala medier har Sara Bäckmo, fyrabarnsmamma och Sveriges största trädgårdsbloggare, synliggjort hemmaföräldrar och inspirerat andra att reflektera över de normer som råder kring barnomsorg, föräldraledighet och heltidsarbete. I ett Sverige där barn ofta beskrivs som ett hinder fyller Sara Bäckmo ett viktigt tomrum genom att beskriva livet hemma med barn som ett liv som skänker mening och glädje." 

Sara egna ord på sin blogg när hon fick utmärkelsen för över ett år sedan lät så här: 

"Det är föräldraorganisationen Haro som gett mig pris för mitt sätt att föredömligt inspirera som hemmaföräldrar. Faktum är att det här priset gör mig oerhört stolt. När jag fick beskedet stod jag mitt i kvällsmats-stöket och kunde inte låta bli att bli rörd så det kom en tår. Tack för att ni applåderar valet att vara hemma med kidsen!!!!
...Ända sedan jag var liten har jag haft en dröm om att få vara mamma till många barn och vara med dem. Det motsvarar alla förväntningar jag hade som ung, men bjuder också på lika mycket annat fint som är omöjligt att förutse då man inte själv (ännu) lever med barn. Jag har vuxit så mycket som människa genom att vara med mina barn! "

Läs hela utmärkelsen här: https://pressrum.haro.se/posts/pressreleases/sara-backmo-utsedd-till-haros-guldmedaljor-20 

Läs även en intervju med Sara här: "Saras Osynliga Skatt"

Alla Haros guldmedaljörer

Haros årliga guldmedalj har delats ut sedan 1988, till personer som uttalat sig och/eller jobbat på ett positivt sätt i frågor som Haro brinner för. Genom åren har det blivit ganska många! Du hittar hela listan här. I år 2021 utmärkes Ivar Arpi för sina artiklar där han stått upp för föräldrars förmåga och rättighet att ta hand om sina egna barn. 


Om Haro - Hemmaföräldrars Riksorganisation

Haro organiserar hemmaföräldrar sedan 1981 och verkar för att sprida kunskap om barns behov, stärka föräldrar och möjliggöra barnomsorg i hemmet. Haro är en partipolitiskt och religiöst obunden organisation som arbetar för föräldrars och barns rätt i samhället. Haro värnar för jämställdhet mellan kvinnor och män samt föräldrars rätt till fritt val av barnomsorg på likvärdiga ekonomiska, sociala och kulturella villkor. Haro vill vara föräldrars röst och stöd. För barnens bästa.


Kontaktpersoner

Madeleine Wallin
Styrelseledamot (internationella relationer)
Madeleine Wallin
Ingvild Segersam
Presskontakt
Ingvild Segersam